Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

Każdy miłośnik zdrowej kuchni i zdrowego odżywiania z pewnością słyszał o superfoods. Komosa ryżowa, jagody goji, nasiona chia, jarmuż... to tylko niektóre z produktów określanych tym mianem, które posiadają wiele cennych składników dla naszego zdrowia. Chronią one nasz organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, głównie dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek rakowych. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji przyjrzeć im się bliżej, poniżej nasza subiektywna lista super żywności!

Jagody goji

Nazywane są najzdrowszymi owocami na świecie. Niewielkie, czerwone jagody to bomba antyoksydantów, dzięki którym wzmocnimy odporność, poprawimy pracę mózgu, uchronimy się przed nowotworami i wydłużymy życie!

Komosa ryżowa

To prawdziwy hit wśród zdrowej żywności! Quinoa, czyli komosa ryżowa zawiera 18% więcej białka niż inne gatunki zboża, ma niski indeks glikemiczny, mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz jest bogata w błonnik i liczne aminokwasy, które są budulcem mięśni.

Jagody acai

Z pewnością słyszałeś o ich niezwykłych właściwościach. Są bogate w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, a ponadto mają 2 razy więcej antyoksydantów niż borówki! Podobno ułatwiają odchudzanie, ale nie jest to potwierdzone badaniami.

Ocet kokosowy

Nektar z drzewa palmowego, który nie tylko ma niecodzienny smak, ale spośród innych produktów wyróżnia go niska kaloryczność i niewielka ilość węglowodanów. Zawiera liczne minerały: potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód oraz witaminy z grupy B, witaminy C i A. Samo zdrowie!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Do listy superfoods warto dodać te bardziej popularne produkty, ale nieustępujące wartościami odżywczymi wymienionym powyżej: zielone warzywa liściaste, czerwona papryka, brokuły, truskawki, cytryny, a także czosnek (uwielbiamy!). Jak to dobrze, że są obecne w naszej diecie!

Zobacz więcej:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Cukinia w naszej diecie Kuchenne inspiracje - jarmuż Poznaj właściwości zarodków pszennych Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów Wegańskie dania z grilla Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka? Sztuka inspirowana kulinariami Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić? Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji? Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata Kreatywne dekorowanie tortów Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni? Jadalne kwiatki Co Włosi dodają do rosołu? Młody kokos - praktyczne informacje Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne? Hummus libański Rodzaje miodów pitnych Zalety truskawek Sekrety kuchni katalońskiej Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski Przekąski na wieczór filmowy Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach Pomysł na weekend – ognisko