Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

Któż z nas nie lubi tego włoskiego przysmaku, znanego na całym świecie? My się zajadamy, zawsze! I pokusimy się o stwierdzenie, że wszystkie pizze są pyszne, jednak dużo zależy od dodatków, które na nich położymy. Czasem wrzucamy to, co mamy akurat w kuchni. Należy jednak pamiętać, że niełatwo przygotować perfekcyjną pizzę. Na szczęście znamy kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą przygotować iście włoskie danie!


Ciasto idealne
Jeśli masz problem ze stworzeniem idealnego ciasta do pizzy, nie zapominaj o istnieniu wagi kuchennej. Z jej pomocą łatwo odmierzysz odpowiednią ilość mąki, tak aby ciasto nie było ani za sztywne, ani za miękkie.
Gdy ciasto będzie rozciągnięte, rozprowadź na jego powierzchni odrobinę oliwy z oliwek i wodę (w równych proporcjach), dzięki czemu po upieczeniu będziesz cieszyć się rozkoszną chrupkością. Nie lubisz, gdy pizza jest nadmiernie miękka? Ogranicz ilość sera i sosu. Wcale nie potrzebujesz ich tyle, ile zazwyczaj dodajesz!

Przed właściwym pieczeniem najpierw włóż ciasto na 4 minuty do piekarnika, po tym czasie wyjmij i dopiero połóż na jego powierzchnię dodatki i umieść w piekarniku na właściwe pieczenie.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Pizza lubi wysokie temperatury, dlatego jeśli jesteś jej smakoszem i przygotowujesz ją często, warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia. Okazuje się, że jest on dużo skuteczniejszy niż typowa patelnia czy blacha, na którą wykładamy jeszcze surowy przysmak.
Dodatki do domowej pizzy
Nieodłączne składniki pizzy to oczywiście sos i ser oraz inne dodatki — co kto lubi. Sos możesz przygotować sam, na bazie oliwy z oliwek lub z pomidorów. Następnie pokryj go serem (np. mozzarellą) i ulubionymi dodatkami — warzywa, szynka, mięso, owoce morza - pełna dowolność uzależniona od preferencji kubków smakowych.

Niektóre gatunki mięsa warto wcześniej podgrzać, jednak jeśli wybieracie salami, szynkę czy pepperoni — nie wymagają one dodatkowej obróbki.
Patent na warzywa — jeśli chcesz, aby warzywa na pizzy były bardziej miękkie niż zazwyczaj, włóż je do kuchenki mikrofalowej na kilka minut lub ugotuj na parze. Sprawdzi się to w przypadku takich warzyw, jak marchew czy brokuł, ponieważ ciężko doprowadzić je do miękkości w standardowym czasie pieczenia pizzy (15 minut).
Pamiętaj także, że niektóre dodatki, takie jak marynowana papryka czy cebula zawierają dużo wody, więc mogą powodować rozmiękczenie ciasta. Dlatego wcześniej lekko je odcedź lub po prostu podduś — wtedy stracą nadmiar wody.

A teraz zajadaj się idealną pizzą! Nie polecamy odgrzewania resztek — są gumiaste i niesmaczne ;)
Zainspiruj się


Polecane przez autora:
- Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii
- Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś
- Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze