Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

Któż z nas nie lubi tego włoskiego przysmaku, znanego na całym świecie? My się zajadamy, zawsze! I pokusimy się o stwierdzenie, że wszystkie pizze są pyszne, jednak dużo zależy od dodatków, które na nich położymy. Czasem wrzucamy to, co mamy akurat w kuchni. Należy jednak pamiętać, że niełatwo przygotować perfekcyjną pizzę. Na szczęście znamy kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą przygotować iście włoskie danie!

Ciasto idealne

Jeśli masz problem ze stworzeniem idealnego ciasta do pizzy, nie zapominaj o istnieniu wagi kuchennej. Z jej pomocą łatwo odmierzysz odpowiednią ilość mąki, tak aby ciasto nie było ani za sztywne, ani za miękkie.

Gdy ciasto będzie rozciągnięte, rozprowadź na jego powierzchni odrobinę oliwy z oliwek i wodę (w równych proporcjach), dzięki czemu po upieczeniu będziesz cieszyć się rozkoszną chrupkością. Nie lubisz, gdy pizza jest nadmiernie miękka? Ogranicz ilość sera i sosu. Wcale nie potrzebujesz ich tyle, ile zazwyczaj dodajesz!

Przed właściwym pieczeniem najpierw włóż ciasto na 4 minuty do piekarnika, po tym czasie wyjmij i dopiero połóż na jego powierzchnię dodatki i umieść w piekarniku na właściwe pieczenie.

Pizza lubi wysokie temperatury, dlatego jeśli jesteś jej smakoszem i przygotowujesz ją często, warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia. Okazuje się, że jest on dużo skuteczniejszy niż typowa patelnia czy blacha, na którą wykładamy jeszcze surowy przysmak.

Dodatki do domowej pizzy

Nieodłączne składniki pizzy to oczywiście sos i ser oraz inne dodatki — co kto lubi. Sos możesz przygotować sam, na bazie oliwy z oliwek lub z pomidorów. Następnie pokryj go serem (np. mozzarellą) i ulubionymi dodatkami — warzywa, szynka, mięso, owoce morza - pełna dowolność uzależniona od preferencji kubków smakowych.

Niektóre gatunki mięsa warto wcześniej podgrzać, jednak jeśli wybieracie salami, szynkę czy pepperoni — nie wymagają one dodatkowej obróbki.

Patent na warzywa — jeśli chcesz, aby warzywa na pizzy były bardziej miękkie niż zazwyczaj, włóż je do kuchenki mikrofalowej na kilka minut lub ugotuj na parze. Sprawdzi się to w przypadku takich warzyw, jak marchew czy brokuł, ponieważ ciężko doprowadzić je do miękkości w standardowym czasie pieczenia pizzy (15 minut).

Pamiętaj także, że niektóre dodatki, takie jak marynowana papryka czy cebula zawierają dużo wody, więc mogą powodować rozmiękczenie ciasta. Dlatego wcześniej lekko je odcedź lub po prostu podduś — wtedy stracą nadmiar wody.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

A teraz zajadaj się idealną pizzą! Nie polecamy odgrzewania resztek — są gumiaste i niesmaczne ;)

Zainspiruj się

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Bogate właściwości marchewki Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady? Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie Jak upiec sernik idealny? Awokado – z czym łączyć? Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian Właściwości zielonego smoothie Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki? Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie Cała prawda o oleju kokosowy Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić? Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych? Właściwości rozmarynu Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego Czym przyprawić dania z kurczaka? Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą! Właściwości botwiny Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety? Jak ugotować makaron idealny?