Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji
W BOCZKI • dawno temuKtóż z nas nie lubi tego wÅ‚oskiego przysmaku, znanego na caÅ‚ym Å›wiecie? My siÄ™ zajadamy, zawsze! I pokusimy siÄ™ o stwierdzenie, że wszystkie pizze sÄ… pyszne, jednak dużo zależy od dodatków, które na nich poÅ‚ożymy. Czasem wrzucamy to, co mamy akurat w kuchni. Należy jednak pamiÄ™tać, że nieÅ‚atwo przygotować perfekcyjnÄ… pizzÄ™. Na szczęście znamy kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolÄ… przygotować iÅ›cie wÅ‚oskie danie!
Ciasto idealne
Jeśli masz problem ze stworzeniem idealnego ciasta do pizzy, nie zapominaj o istnieniu wagi kuchennej. Z jej pomocą łatwo odmierzysz odpowiednią ilość mąki, tak aby ciasto nie było ani za sztywne, ani za miękkie.
Gdy ciasto będzie rozciągnięte, rozprowadź na jego powierzchni odrobinę oliwy z oliwek i wodę (w równych proporcjach), dzięki czemu po upieczeniu będziesz cieszyć się rozkoszną chrupkością. Nie lubisz, gdy pizza jest nadmiernie miękka? Ogranicz ilość sera i sosu. Wcale nie potrzebujesz ich tyle, ile zazwyczaj dodajesz!
Przed właściwym pieczeniem najpierw włóż ciasto na 4 minuty do piekarnika, po tym czasie wyjmij i dopiero połóż na jego powierzchnię dodatki i umieść w piekarniku na właściwe pieczenie.
Pizza lubi wysokie temperatury, dlatego jeśli jesteś jej smakoszem i przygotowujesz ją często, warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia. Okazuje się, że jest on dużo skuteczniejszy niż typowa patelnia czy blacha, na którą wykładamy jeszcze surowy przysmak.
Dodatki do domowej pizzy
NieodÅ‚Ä…czne skÅ‚adniki pizzy to oczywiÅ›cie sos i ser oraz inne dodatki — co kto lubi. Sos możesz przygotować sam, na bazie oliwy z oliwek lub z pomidorów. NastÄ™pnie pokryj go serem (np. mozzarellÄ…) i ulubionymi dodatkami — warzywa, szynka, miÄ™so, owoce morza - peÅ‚na dowolność uzależniona od preferencji kubków smakowych.
Niektóre gatunki miÄ™sa warto wczeÅ›niej podgrzać, jednak jeÅ›li wybieracie salami, szynkÄ™ czy pepperoni — nie wymagajÄ… one dodatkowej obróbki.
Patent na warzywa — jeÅ›li chcesz, aby warzywa na pizzy byÅ‚y bardziej miÄ™kkie niż zazwyczaj, włóż je do kuchenki mikrofalowej na kilka minut lub ugotuj na parze. Sprawdzi siÄ™ to w przypadku takich warzyw, jak marchew czy brokuÅ‚, ponieważ ciężko doprowadzić je do miÄ™kkoÅ›ci w standardowym czasie pieczenia pizzy (15 minut).
PamiÄ™taj także, że niektóre dodatki, takie jak marynowana papryka czy cebula zawierajÄ… dużo wody, wiÄ™c mogÄ… powodować rozmiÄ™kczenie ciasta. Dlatego wczeÅ›niej lekko je odcedź lub po prostu podduÅ› — wtedy stracÄ… nadmiar wody.
A teraz zajadaj siÄ™ idealnÄ… pizzÄ…! Nie polecamy odgrzewania resztek — sÄ… gumiaste i niesmaczne ;)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze