Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

Zupy krem są nie tylko proste w przygotowaniu, ale jak to zupy - również bardzo zdrowe. Przygotować je można bowiem praktycznie z każdych ulubionych warzyw. My serwujemy dziś przepisy na kremy, które często goszczą na naszym stole i którymi ze smakiem się zajadamy. Zapraszamy po garść inspiracji!


Zupa krem z brokułów
To idealny sposób, aby w twoim menu wreszcie znalazło się coś zielonego :) Taki krem nie wymaga dużo pracy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny i na dodatek wygląda imponująco na stole!
Zanim przystąpisz do gotowania brokułów, pamiętaj, aby dodać do nich odrobinę cukru — pozbędziesz się naturalnie występującej w nich goryczki. Wtedy zupa będzie smakowała wyśmienicie.
Będziesz potrzebować:
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
- 1 kg brokułów,
- 2 ziemniaków,
- 2 marchewek,
- 1 pietruszki,
- 1 porcji rosołowej,
- soli, pieprzu do smaku
- śmietany (np. kremówki, opcjonalnie)

Ugotuj porcję rosołową (tak, jak podczas gotowania rosołu). Następnie należy obrać warzywa: pietruszkę, marchewkę i dodać do gotującego się rosołu. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki. Dorzuć do pozostałych warzyw. Kiedy warzywa będą coraz bardziej miękkie, dodaj różyczki brokuła. Całość gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Doprawiamy całość solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Zupę możesz ozdobić kleksem śmietany. Gotowe!
Zupa krem z pomidorów
Nie masz pomysłu na obiad? Krem z pomidorów to jedna z naszych ulubionych zup, ponieważ nie dość, że smakuje wybornie, to na dodatek zawarty w pomidorach likopen korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dowiedz się, jak ją przygotowujemy!
Będziesz potrzebować:

- 4 świeże pomidory średniej wielkości
- średniej marchewki
- 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
Pomidory pokrój na drobne kawałki i gotuj z niewielką ilością wody, na wolnym ogniu. Gdy pomidory puszczą sok, rozpadną się po kilkunastu minutach na jeszcze mniejsze cząstki. Wówczas do takiej masy dodaj marchewkę (wcześniej ugotowaną), koncentrat oraz przyprawy.
Za pomocą blendera rozdrobnij wszystkie składniki tak, aby uzyskać jednolitą masę, bez wyraźnych grudek. Do takiej zupy możesz dodać odrobinę ryżu, grzanki, udekorować listkiem bazylii… pełna dowolność!
Zupa dyniowa
Lubicie to pomarańczowe warzywo? My uwielbiamy i jak przychodzi sezon na dynie wprost nie możemy się najeść! Dynia wzmacnia układ odpornościowy, pomaga regulować trawienie i dostarcza nam wielu cennych pierwiastków. Do tego jest źródłem beta-karotenu, więc pomaga uzyskać ładny koloryt skóry i wzmacnia układ krwionośny.
Do przygotowania kremu z dyni będziesz potrzebować:

- 0,5 kg dyni,
- cebulę,
- imbir,
- bulion warzywny,
- oliwę,
- śmietanę,
- sól, pieprz,
- natkę pietruszki.
Do gotowego bulionu wrzuć pokrojoną w małe kawałeczki dynię i gotuj do momentu, aż będzie miękka. Wykorzystaj oliwę i na patelni podsmaż lekko cebulkę, aż się zarumieni i dodaj do garnka z zupą. Całość dopraw imbirem, solą i pieprzem. Całość zblenduj.
Zupę na talerzu udekoruj natką pietruszki i kleksem śmietany (opcjonalnie). Ten krem również możesz podawać z grzankami, świetnie będzie smakować z serowymi ;). W taki sam sposób możesz przygotować kremową zupę z patisonów.
Zaproponowane przez nas przepisy na pyszne zupy krem to świetne urozmaicenie codziennego menu. Nie krępujcie się, korzystajcie do woli i jedzcie zupy!
Zobacz także:


Polecane przez autora:
- Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii
- Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś
- Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze